Sverige vill öka den nordiska integrationen – men beredskap för id-kontroller krävs, menar Nordenminister Jessika Roswall (M)
Sedan årsskiftet är Sverige ordförandeland i nordiska ministerrådet. Sveriges prioritering under året är att ”fortsätta nå visionen” om världens mest hållbara och integrerade region 2030. Men säkerhetssituationen kräver fortsatta gränskontroller. Det berättar Jessika Roswall (M), Sveriges EU-minister med ansvar för nordiska frågor, under ett besök på Sveriges ambassadörs residens i Köpenhamn den 9 februari. Hon säger också att ett nytt skatteavtal är nära, men att den sista knäckfrågan handlar om pengar, eller utjämning, som Jessika Roswall formulerar det.
Sveriges tyngdpunkt under året kommer att ligga på att öka integrationen i Norden. Det ska bland annat ske genom att undanröja gränshinder, och under våren ska det tillsättas en extern granskning av det arbetet, berättar Jessika Roswall (M).
– Jag tror att vi vet vad det finns för hinder, men att det är för få som har lösts. Man kan diskutera vad det beror på. Gräshinderrådet, hur arbetar de? Kan mitt råd, ministerrådet för samordningsministrarna, jobba bättre tillsammans med dem? Och hur kan det synkas bättre mellan de olika samarbetsministrarna och respektive departement?
Granskning av gränshinderarbetet ska presenteras i sommar
Genomlysningen ska mynna ut i en analys som ska vara klar i vår, och presenteras för samarbetsministrarna i sommar.
– Den hoppas jag kommer resultera i att man kommer kunna beta av fler hinder än vad man hittills lyckats göra.
Nödvändigt att ge regeringen möjlighet att införa id-kontroll, menar ministern
Torsdagen den 15 februari röstade riksdagen ja till att ge regeringen möjlighet att införa id-kontroller, ett lagförslag som News Øresund skrivit om tidigare.
Du säger att vi ska ha ”världens mest hållbara och integrerade region 2030”, hur rimmar det med gränskontroller och den kommande id-kontrollagen?
– Gränskontroller har vi haft under lång tid och skälet till det är väl känt, det är den säkerhetspolitiska situationen som gör att vi behöver ha det. Sedan följer vi noga behovet av dem, men jag uppfattar på gränspendlarna att det flyter på väl, säger Jessika Roswall.
Vad gäller de möjliga id-kontrollerna handlar det, enligt Jessika Roswall, om att ha ”författningsberedskap”, det vill säga ”beredskap att kunna fatta beslut om det är nödvändigt.”
– Vad gäller id-kontroller är det samma sak där, givet den säkerhetspolitiska situationen så behöver vi också ha det. Men de ska bara till när man verkligen behöver det.
Varför vill regeringen ha den makten, räcker det inte att gå till riksdagen i så fall?
– Det är en svensk fråga som vi diskuterat länge och som gäller många olika kriser vi har genomgått. Till exempel visade pandemin att vi i Sverige saknade en hel del lagstiftning och var tvungna att fatta beslut skyndsamt. Så att ha beredskap, det tycker jag är rimligt och rätt att ha.
Har en integrerad region gränskontroller?
– Nej, men vi jobbar ju för att hela EU ska bli mer säkert. Bland annat så har vi nu, förhoppningsvis, fått migrationspakten på plats. Vi behöver se till att det fungerar, men under tiden behöver vi de här åtgärderna. Plus att vi har ett krig i Ukraina.
Nytt skatteavtal nära – utjämningen återstår
I höstas uppgavs det från svenskt håll att ett nytt skatteavtal mellan Sverige och Danmark var nära, förhandlingar som då pågått sedan halvtannat år.
Det är enligt Jessika Roswall en viktig fråga för både henne och för ansvarig finansminister Elisabeth Svantesson (M).
– Det är en sak som jag vet att många efterfrågar här nere, på båda sidorna, och någonting som den här regeringen ju har jobbat med. Vi tycker att vi är ganska nära en överenskommelse, men vi är inte riktigt i hamn än.
Hon bekräftar att det som återstår har med ekonomi att göra.
Vad är det som är knäckfrågan?
– Det är de sista delarna, hur en utjämning ska gå till.
(Henrik Smångs – News Øresund)