Fortsatt strid om fördelarna med Fehmarn bält-tunneln

Scandlines kämpar för att kunna driva vidare färjetrafiken mellan Rødby och Puttgarden när tunneln under Fehmarn bält öppnar 2021. Illustration:Femern A/S, foto: News Øresund

UPPDATERAD. Striden kring faktaunderlaget kring bygget av Fehmarn bält-tunneln fortsätter där rederiet Scandlines betalat en tysk konsultfirma för att ta fram nya analyser där såväl resandeberäkningar som lönsamheten bakom tunnelprojektet ifrågasätts.

Det riskkapitalägda rederiet Scandlines driver i dag färjetrafiken mellan Rødby och Puttgarden. Färjelinjen saknar konkurrens och uppges vara mycket lönsam. Problemet för ägarna är att trafiken hotas när den nya kombinerade bil- och tågtunneln under Fehmarn Bält står klar 2021. I kalkylen bakom tunnelbygget förutsätts att färjetrafiken upphör.

Scandlines strider nu för möjligheten att driva vidare den lönsamma färjetrafiken. Förra sommaren lämnade rederiet in en omfattande anmälan till EU där de hävdar att finansieringen av den blivande tunneln under Fehmarn bält strider mot EU:s konkurrensregler genom bland annat obegränsade statliga kreditgarantier.

Den senaste tiden har flera danska medier, däribland facktidningen Ingeniøren och Danmarks Radio, rapporterat om bland annat en analys gjord av den tyska konsultfirman DIW Econ som säger att trafikprognoserna bakom tunnelbygget inte bedöms vara ”robuste” och att kalkylerna därför riskerar att spricka. Uppgifter som tillbakavisas av Femern A/S. Nu senast har DIW Econ gjort en analys om lönsamheten bakom tunnelsatsningen som även denna ger en mera pessimistisk syn på det dansk-tyska tunnelprojektet. Den analysen går emot den rapport som danska Transportministeriet presenterade  i början av året från konsultfirman Incentive som visar att tunneln väntas bli lönsam för Danmark och kommer att ge en nettovinst på 26 miljarder danska kronor eller motsvarande en avkastning på 5,4 procent..

Det har framkommit att DIW Econs analys gjordes på uppdrag av Scandlines. Detta fick danska facktidningen Ingeniøren att självkritiskt göra ett reportage om hur lobbyister används för att ge en viss bild av förutsättningarna för tunnelbygget.
– Det är riktigt att vår rapport är beställd av en part i denna konflikt, men det samma gäller för den andra sidan. Den existerande prognosen blev beställd av företaget som ska driva tunneln. Generellt tycker jag det är lite underligt. Särskillt om man tänker på omfattningen av denna investering, säger Ferdinand Pavel, ph.d. i ekonomi hos DIW Econ, till Ingeniøren.

Den danska tidningen Politikens chefredaktör Bo Lidegaard har i en ledare kritiserat Danmarks Radios rapportering om kalkylerna bakom Fehmarn Bält-tunneln. Radiojournalisterna bakom Fehmarnreportaget har å sin sida kritiserat Politikens ledare.
För allmänheten innebär konflikten om kalkylen att det är mycket svårt att få en tydlig bild av förutsättningarna för tunnelbygget. News Øresund länkar därför till de olika medierna och analyserna för att ge dig som läsare bredast möjliga bild. (News Øresund)

 

Läs själv:

Ingeniørens artikel:  Tyske konsulenter dumper beregningen af Femern-tunnelens økonomiske gevinst

Ingeniørens artikel: ”Sidste slag i talkrigen om Femern”

Altinget.dk:s artikel: ”Forskere bakker Femern-analyser op

Politikens ledare: ”Femern Bælt bør vedtages uanset lobbyisme”

Danmarks Radios P1 dokumentär: ”Tunneløkonomi på gyngende grund”

DIW Econs rapport (gjord upp uppdrag av Scandlines)

Incentivs samhällsekonomiska analys (gjord på uppdrag av Transportministeriet)

Femern A/S pressmeddelande: ”Femern Bælt-tunnel betalt på 32 år”