Storstrejk väntar i svenska hamnar – kan hota industrin

Hamnarbetarförbundet varslar om storstrejk. Foto: News Øresund

Konflikten mellan Hamnarbetarförbundet och arbetsgivaren Sveriges Hamnar trappas upp. Fackföreningen varslar om att totalt 1 000–1 300 av deras medlemmar i cirka 20 terminaler tas ut i strejk 6 mars om ingen lösning på konflikten nås. ”För ett litet land beroende av utrikeshandel är det ett mardrömsscenario”, säger Johan Woxenius, professor i sjöfartens logistik, till TT.

Fackföreningen Hamnarbetarförbundet och arbetsgivaren Sveriges Hamnar har under en längre tid varit i konflikt, en konflikt som nu ser ut att trappas upp. Under förra veckan talade Sveriges Hamnar om en lockout, och Hamnarbetarförbundets svar är alltså ett varsel om storstrejk. Om parterna inte når en lösning på konflikten tas över 1 000 hamnarbetare ut i strejk på obestämd tid från och med 6 mars. Skulle denna storstrejk bli ett faktum hotas svensk industri, då den riskerar att få brist på komponenter som vanligtvis levereras sjövägen, menar Johan Woxenius, professor i sjöfartens logistik.

– Det räcker med att det saknas någon typ av komponent så får du stänga ner hela eller delar av industrin, för att det är kopplat till flera led. Börjar du bryta de kedjorna så att det inte finns förtroende för det – då är det risk för långsiktiga konsekvenser, att du väljer att inte lägga tillverkningssteg i Sverige, berättar Johan Woxenius för TT.

Hamnarbetarförbundet är ett av två fackförbund som organiserar hamnarbetare. Det har ungefär lika många medlemmar andra fackförbundet, Transportarbetareförbundet, ett förbund som har ett eget kollektivavtal med arbetsgivaren Sveriges Hamnar. Konflikten grundar sig i att Hamnarbetarförbundet vill ha ett eget kollektivavtal med arbetsgivaren, medan arbetsgivaren hänvisar till att det avtal som redan finns med Transportarbetareförbundet ska gälla för hela branschen.

(News Øresund)