Storkonflikt på väg att bryta ut för offentligt anställda i Danmark

Storkonflikten mellan staten och 765 000 offentligt anställda i Danmark eskalerar. Bilden är tagen under avtalsrörelsen 2013 och föreställer lockoutade danska lärare på väg till möte på Rådhuspladsen i København. Foto: News Øresund – Johan Wessman

Upp mot 80 000 offentligt anställda i Danmark varslar landsomfattande strejk från 4 april. Strejken riktar in sig på viktiga delar av samhället och rör bland annat läkare och annan vårdpersonal. Staten överväger att svara med lockout, säger statens chefshandlare och innovationsminister, Sophie Løhde (Venstre) till Altinget.

Storkonflikten mellan staten och 765 000 offentligt anställda i Danmark eskalerar. En lång rad arbetsplatser har redan tagits ut till strejk den 4 april. Flera fackförbund arbetar med att färdigställa egna listor över ytterligare arbetsplatser som ska ansluta sig, skriver Politiken.

Det är framförallt tre fackliga krav som har utlöst konflikten: lönestigning i samma takt som den privata sektorn, betald lunchrast och lärarnas arbetstider. Det skriver DR Nyheder.

Anders Bondo Christensen är ordförande för facket Danmarks Lärarförening och chefsförhandlare för den fackliga förhandlingsorganisationen Forhandlingsfællesskabet, som sköter förhandlingarna för 564 000 kommunalt och regionalt anställda. Han menar att löneökningen som arbetsgivaren erbjuder inte är tillräckligt hög.

– Därför har alla fack för offentligt anställda i Danmark gjort sig klara för att ta till konfliktåtgärder för att säkra den mycket avgörande kärnfrågan i avtalet: en ökning av reallönen i samma takt som den privata sektorn, kommenterar Anders Bondo Christensen i ett pressmeddelande från fredag 2 mars.

Förhandlingsorganisationen Fællesudvalg, som sköter förhandlingarna för knappt 180 000 statligt anställda, är också missnöjda med den pågående avtalsrörelsen. Flemming Vinther, organisationens chefsförhandlare, lämnade förhandlingsbordet i protest över den stagnerande processen redan för två veckor sedan. Det skriver Folkeskolen.

– Vi har fört fram våra krav i god tid före förhandlingarna och vi har spenderat de senaste sex dygnen på att hitta lösningar vid förhandlingsbordet. Det finns ingen vits med att upprepa våra åsikter när arbetsgivaren inte är villig att gå oss till mötes. Därför har vi lämnat förhandlingsbordet, sade Flemming Vinther till Folkeskolen, den 23 februari.

På andra sidan förhandlingsbordet sitter Sophie Løhde (Venstre), innovationsminister och chefsförhandlare för de statliga arbetsgivarna. De har vägrat att gå med på en löneökning på 8,2 procent till offentligt anställda under de kommande tre åren. Deras bud är 6,7 procent under samma period. Det är en skillnad på 1,3 miljarder, enligt DR Nyheder. Sophie Løhde är rädd att strejken den 4 april kommer drabba viktiga delar av samhället.

– Som vi ser det nu riktar strejkvarslet sig in på viktiga statliga samhällsfunktioner, som till exempel livsmedelskontrollen. Det kan leda till att slakterier får stänga och det kan slå mot våran export, säger Sophie Løhde till Altinget.

Därför förbereder hon och det danska departementet Finansministeriet en lockout som svar på fackföreningarnas strejkvarsel:

– Självklart är lockout ett stort steg men det kan visa sig vara nödvändigt att motverka strejkvarsel från facken och göra det uppenbart för alla statligt anställda att vi står inför en väldigt allvarlig situation, säger Sophie Løhde till Altinget.

(News  Øresund)

Så skriver danska medier om storkonflikten

Nedan följer ett urval av relevanta och aktuella artiklar om storkonflikten i Danmark.

DR Nyheder
5 mars:Konflikt kan ramme hospitaler: 2.000 læger varsler strejke”
2 mars: “Offentligt ansatte forbereder storkonflikt fra 4. april”

Politiken
5 mars: “Se de første arbejdspladser, der skal strejke i kommuner og regioner”

Berlingske
3 mars: “Er dit sygehus truet af strejke? Her vil en storkonflikt ramme først”
5 mars: ”Gymnasielæreres strejke rammer især elitens børn”

Altinget
2 mars: “Løhde: Vi forbereder os på en lockout”

Jyllands-Posten
5 mars: “Det store overblik: Her strejker de, hvis storkonflikten rammer