Marknadsföring och samarbete ska lyfta Norden som framstående region för forskning och utbildning
De nordiska länderna är tillsammans en av världens starkaste forsknings- och utbildningsregioner – men måste bli bättre på att marknadsföra detta till studenter och forskare världen över och lära mer av varandra. Det menar Helene Hellmark Knutsson (S), Sveriges minister för forskning och högre utbildning, i samband med att hon träffade de övriga nordiska ländernas utbildningsministrar i Köpenhamn under måndagen.
De nordiska utbildningsministrarna träffas under måndagen för att diskutera hur utbytet inom forskning och högre utbildning kan förbättras mellan de nordiska länderna. Till sin hjälp har de en högnivågrupp som har presenterat förslag för hur mobiliteten kan förbättras när det gäller högre utbildning och hur Nordens forskning och utbildning ska marknadsföras som en toppregion.
– Norden har sju universitet som rankas topp 100 i världen och per capita har vi den starkaste forsknings- och utvecklingsregionen i världen. Men det här glömmer vi ofta bort att marknadsföra – det vill säga hur starka vi är tillsammans, säger Helene Hellmark Knutsson (S) till News Øresund efter att ministrarna avverkat förmiddagspasset med inriktning mot det nordiska samarbetet inom högre utbildning.
De förslag som lämnats av expertgruppen under dagen ska Helene Hellmark Knutsson ta med sig till vidare diskussion då Sverige tar över stafettpinnen som ordförandeland i Nordiska ministerrådet vid årsskiftet.
– Då planerar vi att ha en hearing med inte bara universiteten och forskarna utan även med de myndigheter som ansvarar för främjandet av dessa miljöer, så som Universitets- och högskolerådet i Sverige. Där ska vi se på hur vi mer konkret skulle kunna förbättra informationen och utbytet mellan våra länder, säger hon.
Det nordiska samarbetet inom forskning och utbildning har bland annat lett fram till de stora investeringarna i materialforskningsanläggningarna ESS och MAX IV, som just nu byggs utanför Lund tillsammans med flera andra europeiska länder och där Sverige och Danmark är värdländer. Det visar att en så pass liten region rent befolkningsmässigt kan skapa världsledande forskning om man bara samarbetar, lyfter Helene Hellmark Knutsson fram. Dessutom lockar det företag och investeringar till regionen menar hon.
– Om vi kan locka internationella toppforskare och studenter så stärker vi Norden som kunskapsregion och då gör vi det också intressant för företag att fortsätta investera här – inte minst i just forskning och utveckling.
När Sverige tar över ordförandeskapet nästa år kommer fokus vara på hur Norden ska fortsätta vara en trygg välfärdsmodell och samtidigt klara av integration och inkludering utan att göra avkall på öppenhet och innovation, berättar Helene Hellmark Knutsson.
– Vi måste lära av varandra om hur vi kan bli bättre. Vi har ju ganska lika samhällsmodeller och de nordiska länderna vilar på i stort sätt samma värderingar, vilket innebär att de reformer som fungerar väl i ett land ofta fungerar bra även i ett annat land. Däremot väljer vi att lösa frågor på olika sätt och där ska vi lära av varandra, säger hon innan nästa möte där de nordiska ländernas nationella forskningsråd ska diskutera hur forskningssamarbetet mellan länderna kan stärkas drar igång. (News Øresund – Sofi Eriksson)