Malmö och Lund öppnar för ny lösning för samarbetet över Öresund – föreslår att Öresundskomiteen ombildas till svensk organisation som tecknar ett partnerskap med danska Greater Copenhagen
Några timmar efter att Köpenhamns överborgmästare Frank Jensen i en intervju med Danmarks Radio meddelat att han tänker ”vinke farvel” till det dansk-svenska samarbetet i Öresundskomiteen lanserade Malmö och Lund under måndagen en ny alternativ lösning där Öresundskomiteen görs om till en skånsk organisation som blir en motsvarighet till nuvarande heldanska samarbetet Greater Copenhagen. Tanken är att skapa två jämbördiga organisationer som kan samarbeta över Öresund.
Ett nytt förslag till lösning på det dansk-svenska samarbetet över Öresund presenterades sent på måndagseftermiddagen av Malmö och Lund. Om det inte går att enas om att bilda en ny gemensam samarbetsorganisation över Öresund skulle ett alternativ vara att ombilda Öresundskomiteen till en skånsk motsvarighet till det danska samarbetet Greater Copenhagen. Sedan skulle den nya skånska samarbetsorganisationen kunna ”teckna ett gemensamt starkt partnerskap med Greater Copenhagen” men också arbeta mot den svenska regeringen när det till exempel gäller att ta bort gränshinder. ”På så vis skulle Skåne kunna samlas på motsvarande sätt som den danska sidan gjort. Ett starkt samlat Skåne är bra för Köpenhamn och Danmark och den gemensamma regionens tillväxt”.
Det var budskapet i en debattartikel som publicerades i Sydsvenskans nätupplaga på måndagseftermiddagen, några timmar efter att Köpenhamns överborgmästare Frank Jensen (S) i en intervju med Danmarks Radio uppgav att han tänker ”vinke farvel” till Öresundskomiteen och istället satsa på Region Hovedstadens samarbete Greater Copenhagen.
Debattartikeln från Malmö och Lund var undertecknad av Malmö kommunstyrelses ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) och vice ordförande Torbjörn Tegnhammar (M) tillsammans med Lunds kommunstyrelses ordförande Anders Almgren. Även om de i debattartikeln föreslår ett alternativ där samarbetet delas upp i en dansk och en svensk organisation betonar de redan i rubriken att de vill fortsätta samarbetet över Öresund: ”Vi är positiva till ett partnerskap mellan skånska aktörer och ett danskt Greater Copenhagen”.
I debattartikeln skriver de bland annat att ”Vi är övertygade om att ett utökat fokus på stärkt marknadsföring är rätt, men att det kan och måste kombineras med ett fortsatt engagemang i frågor som konkret knyter Själland och Skåne närmare varandra. Det handlar inte minst om en gemensam arbetsmarknad och tillväxt, men även om gränshinder, bättre infrastruktur, kultur, miljö och klimat”.
De tre skånska politikerna skriver att de hoppas att skiljelinjerna kan överbryggas och att samarbetet bör organiseras mera efter innehåll än hur regionerna är organiserade i Själland och i Skåne.
Några timmar innan debattartikeln publicerades under måndagen meddelade Köpenhamns överborgmästare Frank Jensen (S) i en intervju med Danmarks Radio att samarbetet med Sverige inte är tillräckligt för att skapa jobb och tillväxt i det danska huvudstadsområdet. Därför tänker han ”vinke farvel” till det nuvarande samarbetet i Öresundskomiteen och i stället satsa på Region Hovedstadens danska samarbete Greater Copenhagen.
Sedan 2014 har det pågått förhandlingar om att slå samman Öresundskomiteen med det danska samarbetet Greater Copenhagen. I våras kom förslaget att bilda the Greater Copenhagen and Skåne Committee. Förhandlingarna har dragit ut på tiden och den senaste tiden tycks diskussionen ha lämnat förhandlingsrummet och även börjat föras genom intervjuer och debattartiklar i danska och svenska medier.
I intervjun med Danmarks Radio säger Frank Jensen att det är fortfarande är ”nödvändigt att samarbeta med Sverige”. I intervjun medverkar även Region Hovedstadens regionrådsformand Sophie Hæstorp Andersen (S) som betonar att de fortfarande arbetar för att ”få Skåne och de 33 kommunerna där att ombilda Öresundskomiteen till ett nytt Greater Copenhagensamarbete. (News Øresund)
Läs mer:
”Greater Copenhagen är också Skåne” – Region Hovedstadens debattartikel i Sydsvenskan 7 oktober 2015