Mærsk redovisar Danmarks största förlust någonsin

Containerrederiet Maersk Line är i fokus för A.P. Møller-Mærsk-koncernens nya strategi. Foto: News Øresund

Danska A.P. Møller-Mærsk koncernen har ett tufft år bakom sig. Efter stora nedskrivningar slutade 2016 med en förlust på 1,9 miljarder dollar eller motsvarande 13,2 miljarder danska kronor. Enligt danska medier är det den största förlusten ett företag någonsin redovisat i Danmark.

Förra året fick A.P. Møller-Mærsk en ny koncernchef och när bokslutet publicerades i veckan meddelades att bolagets styrelseordförande Michael Pram Rasmussen avgår. Koncernens omsättning föll förra året med 4,8 miljarder dollar till 35,5 miljarder medan 2015 års nettovinst på 925 miljoner dollar vändes till en förlust på 1,9 miljarder dollar under 2016 efter stora nedskrivningar av tillgångsvärden.

Det blåser motvind i såväl olje- som shippingverksamheten och förra året beslutades om en ny strategi. Nu är det världens största containerrederi, Maersk Line, som är i fokus tillsammans med logistik och hamnterminaler. Efter att ha låtit bygga världens största containerfartyg har överkapaciteten på fraktmarknaden gjort det mera lönsamt att köpa upp konkurrenter så i december meddelades att Mærsk Line köper rederiet Hamburg Süd för motsvarande 47 miljarder danska kronor.

Oljeverksamheten ska avskiljas och senaste budskapet är den nybildade energy-divisionen splittras i fyra delar. Det sker mot bakgrund av att Mærsk Oil omförhandlar sitt avtal med danska staten om Nordsjöoljan där ett nytt och mera förmånligt avtal väntas leda till nya investeringar på 30 miljarder danska kronor. Det nuvarande Thyrafältet håller långsamt på att sjunka och utan ett nytt avtal om Nordsjöoljan vågar Mærsk inte nyinvestera där. Samtidigt har samarbetspartnern Shell uppgivit att de är på väg att sälja sin del av de danska olje- och gasfälten. För den danska staten har Nordsjöoljan varit en viktig finansieringskälla. Mellan 1973 och 2014 hade den danska staten oljeintäkter på sammanlagt 404 miljarder danska kronor.

 

Läs mer: Maersk nyttjar sjöfartskris och köper världens sjunde största containerrederi