Köpenhamns och Malmös hamnbolag växer med kryssningskaj i Visby

Skiss på den nya kryssningskajen i Visby. Illustration: Region Gotland

Copenhagen Malmö Port, CMP, växer med en ny kryssningshamn som invigs i Visby under 2018. Region Gotland investerar 250 miljoner kronor i en ny kaj för kryssningsfartyg som CMP hyr under 20 år. Målet är att få 100 fartyg och 100 000 kryssningspassagerare att besöka Visby år 2020.

– Region Gotland bygger kryssningskajen som vi hyr på 20 år. Det blir vår personal som tar hand om fartygen. Det är fantastiskt, säger Copenhagen Malmö Ports vd Johan Röstin i samband med ett seminarium under Almedalsveckan i Visby.

Kryssningsfartygen har blivit för stora för den nuvarande kryssningskajen i Visby och antalet fartygsbesök har därför rasat från toppnoteringen på drygt 160 till ett 60-tal. Genom den nya kajen som byggs för 250 miljoner kronor och som ska stå klar 2018 kan Visby ta emot 340 meter långa kryssningsfartyg som rymmer upp till 6 000 passagerare.
– Målet är att vi ska ta emot 100 fartyg och 100 000 passagerare år 2020, säger Johan Röstin till News Øresund.

Copenhagen Malmö Port kommer därmed att sköta marknadsföringen och hanteringen av kryssningshamnarna i Köpenhamn, Malmö och Visby. Bolagets styrka är att många kryssningsfartyg använder Köpenhamn som så kallad turnaround-hamn vilket innebär att det är dit passagerarna flyger för att påbörja och sedan avsluta sina kryssningar.

Dessutom samarbetar CMP sedan några år även med Stockholms hamnar samt hamnarna i Helsingfors och Talinn om att marknadsföra kryssningar i Östersjön.

Johan Rösten berättar hur kryssningstrafiken utvecklas mot större fartyg som stannar längre i hamnarna, ökade miljökrav och ökad service.
– Vi jobbar med en konsumentprodukt. För fyra år sedan hade vi problem med taxibilar och bussar som kom vid fel tidpunkter. Då började vi med massutskick av SMS med information om när fartygen anländer. Vi har utbildat våra hamnarbetare som håller på med bagagehantering i språk. Nu arbetar vi med Kastrup om så kallad sömlös hantering av bagaget så att en passagerare som checkar in på flyget i New York ser bagaget igen först när de kliver in i fartygshytten. (News Øresund)