Idag väljs politiker till Danmarks kommuner och regioner

Tisdagen är valdag till Danmarks 98 kommuner och fem regioner. Foto: News Øresund

Idag tisdag är det kommun- och regionval i Danmark. När vallokalerna stänger kl. 20.00 börjar spänningen för de lokala politikerna och under valnatten är det tradition för en lång förhandling mellan partierna i kommunerna och regionerna. Det kan ta flera dagar, och i vissa fall veckor, innan partierna kommit överens om vem som kan kalla sig borgmästare och regionrådsordförande efter nyår.

Det kan bli ett spännande val i fler av de själländska kommunerna och de två regionerna Region Huvudstaden och Region Själland som ingår i det dansk-svenska samarbetet The Greater Copenhagen & Skåne Committee.

I Region Själland ställer den nuvarande regionrådsordföranden Jens Stenbæk (V) inte upp igen så det kommer helt säkert att bli ett skifte av person på posten. Om det blir Heino Knudsen från Socialdemokratiet eller Jacob Jensen från Venstre är svårt att sia om. De två partierna är ungefär lika stora i regionen och efter de senaste valen har det skiftat vem av dem som fått ordförandeposten. Men i förra veckan valde det tredjestörsta partiet i regionen, Dansk Folkeparti, att dra tillbaka stödet till det borgerliga blåa blocket och går själv efter att bli ordförande i Regionsrådet.
– Vi går målriktat efter regionrådsposten. Men för oss är det inte ett mål i sig själv, men även att kunna föra en politik som gör skillnad, sa Peter Jacobsen, Dansk Folkpartis toppkandidat i Region Själland till Ritzau.

Därmed kan det även tänkas att Dansk Folkepari pekar på den socialdemokratiska toppkandidaten. Från nationell nivå har de två partierna börjat samarbeta allt mer och partiledarna har uppmanat de lokala politikerna att samarbeta mer efter kommun- och regionvalen.

Idag väljs politiker till Danmarks kommuner och regioner

Den politiska kartan i östra Danmark delas upp i Region Huvudstaden med Köpenhamn, norra Själland och Bornholms regionkommun samt Region Själland på södra och västra Själland inklusive öar som Lolland och Falster. Karta: Wikimedia

Region Huvudstaden har varit socialdemokratisk sedan regionen bildades 2007. Innan nuvarande ordförande Sophie Hæstorp-Andersen var det Vibeke Storm Rasmussen som satt i ordförandestolen, även tidigare när det hette Köpenhamns amt.  Men efter valet är det inte alltid så självklart ändå. Det krävs förhandling och 2009 blev det kaotiskt efter att en ung politiker från Socialistisk Folkeparti (SF) ingick en allians med de borgerliga partierna för att få posten som regionrådsordförande – något som dock bara varade en kort stund eftersom SF drog tillbaka överenskommelsen och posten gick tillbaka Socialdemokratiet.

Vid förra valet fick Socialdemokratiet 27,8 procent av rösterna i Region Huvudstaden, Venstre fick 17,1 och det tredjestörsta partiet blev det socialistiska Enhedslisten med 11,1 procent, tät följd av Konservative och Dansk Folkeparti, båda med runt 10 procent av väljarstödet. I regionen ställde inte mindre än 30 partier upp, däribland till exempel Hampepartiet, Tryghedslisten och Christiania-Listen. Valdeltagandet var på 68 procent.

I Region Själland blev Venstre störst med 28,8 procent av rösterna, Socialdemokratiet näststörst med 27,7 procent och det tredjestörsta partiet blev Dansk Folkeparti med 15,3 procent av rösterna. Därifrån var det långt till fjärdeplatsen som var Enhedslisten med 7,8 procent, följd av Konservative med 6 procent. Totalt fanns det 16 partier att rösta på i Region Själland vid valet 2013. Valdeltagandet var 74 procent.

Köpenhamn har Socialdemokratiet haft den ledande positionen som överborgmästare i drygt 100 år. Enligt opinionsmätningarna ser det ut att fortsatt bli rött styre i Köpenhamn även om Socialdemokratiet, med nuvarande överborgmästare Frank Jensen i spetsen, tappar väljare. Däremot stormar det nya partiet Alternativet och socialistiska Enhedslisten fram. (News Øresund)

Øresundsinstituttets och News Øresunds senioranalytiker Thea Wiborg kommer att rapportera från valvakan och kommer även att vara expertkommentator åt Sveriges Radio Studio Ett i en sändning från Köpenhamn tillsammans med Sveriges Radios Danmarkskorrespondent David Rasmusson vid 16-tiden på måndagen.

 

Läs News Øresunds nyheter inför valet

Borgmästaren spås få sitta kvar i flera av Region Huvudstadens kommuner 

Mer än en tredjedel av väljarna är osäkra inför det danska lokalvalet

Köpenhamn fortsatt rött efter valet – enligt opinionsmätning

Höstens val i Själlands kommuner kan leda till många borgmästarskiften

Köpenhamns borgmästare backar om omstritt bygge i sällsynt naturområde

Efter avhoppet ny huvudkandidat för radikale i Köpenhamn

Borgmästare för arbetsmarknad och integration i Köpenhamn drar sig tillbaka efter kritik

På lördagen hängdes valplakaten upp inför höstens kommun- och regionval i Danmark

Två tredjedelar av kandidaterna i danska lokalvalet är män

Fler kandidater att rösta på i danska kommunvalet

Klimatet en allt större valfråga i det danska kommunvalet

Intresset för lokalpolitiken minskar i Danmark

Danmarks Radio slopar opinionsmätningar och prognoser i höstens kommunval

Köpenhamns politik kan bli mer röd-grön efter valet i höst