Högutbildad utländsk arbetskraft vinstaffär för Danmark
Danmark gör en god affär när högutbildad utländsk arbetskraft kommer till landet. Foto: News Øresund
Högutbildad utländsk arbetskraft i Danmark är en klar tillgång för landet, konstaterar ny analys som tankesmedjan DEA har gjort för Dansk Industri. I genomsnitt bidrar en ensamstående högutbildad utländsk medarbetare årligen med 130 000 danska kronor till danska staten och en som kommer med sin familj bidrar årligen med 220 000 kronor.
Oavsett varifrån en högutbildad utländsk medarbetare kommer ifrån och om personen tar med sig en familj eller inte så visar en ny analys att de bidrar med mera till danska statskassan än vad de får i eventuella bidrag så som arbetslöshetsersättning, studiemedel och avgifter till sjukvård och barnomsorg.
Trefjärdedelar av den högutbildade utländska arbetskraften kommer från EU och andra västländer, flest från Tyskland. Från övriga världen kommer det flest medarbetare från Kina och Indien. Det är oftast en man, singel och under 30 år. Genomsnittligt stannar personen i Danmark i 5 ½ år och bidrar årligen med 130 000 danska kronor. Det vill säga runt 720 000 i genomsnitt för hela perioden. De högutbildade invandrar som kommer med sin familj stannar ofta längre. Genomsnittet är 10 år och det årliga bidraget till statskassan är 220 000 danska kronor.
För de som kommer via den så kallade forskarskatteordning, som ger lägre inkomstskatt, är bidraget störst – 225 000 kronor om året, men de stannar i genomsnitt enbart i 3 ½ år i Danmark.
Analysen har gjorts utifrån registerdata och omfattar 7 500 högutbildade utländska medarbetare som varit bosatt i Danmark i perioden 2003–2013. Tankesmedjan DEA, som finansieras av utbildningsinstitutioner, företag, fackföreningar och organisationer och har utbildning, forskning och talang som fokus för deras verksamhet. (News Øresund)