Fler åtstramningar av migrationspolitiken i Danmark

Den borgerliga danska regeringen, Dansk Folkeparti och Socialdemokratiet har enats om att skärpa den danska migrationspolitiken. Foto: News Øresund

Den så kallade utlänningspolitiken blir från 1 mars återigen mer restriktiv. Regeringen har tillsammans med Dansk Folkeparti och Socialdemokratiet klubbat igenom en rad lagändringar som bland annat innebär att möjligheten för permanent uppehållstillstånd slopas, begränsning i antalet familjeåterföreningar och lägre ekonomiskt bidrag till flyktingar. Ändringarna omtalas av Dansk Folkeparti som ett paradigmskifte.

Det ekonomiska bidraget som invandrare kan få i Danmark sänks med 2 000 danska kronor och byter samtidigt namn till självförsörjnings- och hemresebidraget. För en person utan barn är dagens integrationsbidrag 6 182 danska kronor innan skatt. Det är inte första gången att bidraget sänks, men att namnet ändras hänger ihop med det så kallade paradigmskifte som Dansk Folkeparti förespråkat.

– Det betyder att vi ställer om hela politiken på det här området från att idag handla om integration till att handla om att hemskicka, sa Peter Skaarup, gruppordförande för Dansk Folkeparti till DR Nyheder.

Sänkningen av bidraget är en av en rad ändringar i den så kallade utlänningspolitiken som klubbades igenom i Folketinget under torsdagen. Regeringen och Dansk Folkeparti fick med sig Socialdemokratiet på lagändringarna även om de inte ställer sig bakom just sänkningen av integrationsbidraget.

Övriga ändringar är bland annat att alla uppehållstillstånd blir tillfälliga, att integrationsministern kan sätta ett tak för antalet familjeåterföreningar samt att kravet på vistelse i Danmark för att kunde rösta till kommun- och regionval höjs från tre, som det även är i Sverige, till fyra år. (News Øresund)