Färre arrangemang på årets danska Folkemødet

Fackföreningarna 3F och FOA har sitt tält tillsammans med pensionsbolaget Pensam. Enligt arrangörerna av Folkemødet beror minskningen av antalet arrangemang till årets möte på att fler deltagare samarbetar om programpunkterna. Foto: News Øresund – Johan Wessman

I dag drar den åttonde upplagan av politikerfestivalen Folkemødet på Bornholm i gång och för första gången är antalet arrangemang något färre än förra året. News Øresund var på plats under onsdagen, när förberedelserna bland partier, medier och intresseorganisationer var i full gång.

Flaggor hissas och skyltar sätts upp, möbler placeras ut och scener snickras ihop. Men många deltagare och andra besökare passar också på att småprata, strosa runt och ta en glass i sommarsolen. Trots att det är mindre än ett dygn kvar till invigningen av Folkemødet är stämningen lugn.

Färre arrangemang på årets danska Folkemødet

Peter Faarbæk, projektledare för fackföreningen 3F:s arrangemang på festivalen, betonar att det är viktigt att blanda de fackliga debatterna på Folkemødet med socialt umgänge och hygge. Foto: News Øresund – Johan Wessman

Utanför ett stort tält nära Folkemødets centrala kärna, cirkusplatsen i Allinge på nordöstra Bornholm, småpratar Peter Faarbæk, projektledare för fackföreningen 3F:s arrangemang på festivalen, med sina kollegor. 3F delar tält och arrangemang med fackföreningen FOA och pensionsbolaget PenSam och har tvärtemot den allmänna trenden på årets Folkemødet utökat programmet jämfört med tidigare år.

– Vi är här för femte gången och programmet är kanske lite större än tidigare. Det är svårt att begränsa sig när man har så många goda idéer, säger Peter Faarbæk till News Øresund.

Han framhäver också vikten av att väga upp de politiska och fackliga debatterna med hygge och trevlig stämning på kvällarna, då det blir mingel på en konstgräsmatta utanför tältet.

Färre arrangemang på årets danska Folkemødet

Att delta i Folkemødet är en stor investering för en mindre organisation, menar Sofie Brink Nielsen, föreningskoordinator för intresseföreningen Gode Penge. Men de når samtidigt ut till helt nya människor, säger hon. Johanne Aarup Hansen hjälper till att hänga upp banderollen. Foto: News Øresund – Johan Wessman

Lite längre bort på området hjälper Sofie Brink Nielsen, föreningskoordinator för intresseföreningen Gode Penge, till med att sätta upp en banderoll på organisationens tält.

– Folkemødet är ett av de två sätt att nå ut som vi prioriterar mest. Det är ett bra sätt att kunna möta riktigt många människor, och vi når andra än genom vårt andra sätt att nå ut, nämligen sociala medier, säger hon.

Gode Penge, med 800 medlemmar, arbetar för att upplysa människor om hur pengar till stor del skapas och raderas digitalt av enskilda banker. Organisationen vill att den uppgiften i Danmark enbart ska kunna utföras av Nationalbanken. Därför uppskattar de att kunna nå ut med sitt budskap till den breda skara människor som besöker Folkemødet.

– Men det är ju svårt att veta om det betalar sig ekonomiskt, för det är ganska dyrt med ett tält här, säger Sofie Brink Nielsen.

Intresseorganisationen är på plats för tredje gången och håller programmet på ungefär samma nivå som i fjol.

Färre arrangemang på årets danska Folkemødet

Caroline Høegh-Guldberg är på plats i Greater Copenhagen-tältet för Region Själlands räkning. Hon hoppas att nå ut med budskapet att det dansk-svenska samarbetet är viktigt till politikerfestivalens besökare. Foto: News Øresund – Johan Wessman

Några som däremot dragit ner på antalet arrangemang i år är den danska-svenska samarbetsorganisationen Greater Copenhagen & Skåne Committee. Elva diskussioner och debatter blir det i årets Greater Copenhagen-tält – en medveten minskning för att öka kvaliteten på arrangemangen, enligt Caroline Høegh-Guldberg, som är på plats för Region Själlands räkning.

– Vi vill berätta varför Greater Copenhagen är en god idé, säger hon till News Øresund.

Greater Copenhagen är med och bidrar till att den danska politikerfestivalen även blir lite svensk. Minst tolv svenskar deltar nämligen i presentationer och debatter under de fyra dagar – torsdag till söndag – som Folkemødet varar.

– Region Skåne står också för lördagens program i Greater Copenhagen-tältet, då det handlar om transport, säger Caroline Høegh-Guldberg.

(News Øresund – Anna Palmehag)

Färre arrangemang på årets danska Folkemødet

De politiska partierna har egna tält och arrangemang på Folkemødet. Partiledarna turas också om att tala på den stora scenen. Foto: News Øresund – Johan Wessman

Fakta: Folkemødet

Politikerfestivalen Folkemødet arrangeras i Allinge på Bornholm sedan år 2011. Förlagan till arrangemanget är den svenska politikerveckan i Almedalen, som inspirerade danska politiker.

Folkemødet hålls under fyra dagar, torsdag-söndag, i mitten av juni.

Under årets upplaga av festivalen arrangeras cirka 3 000 programpunkter, en minskning med cirka 300 jämfört med år 2017. Men det beror enligt arrangörerna inte på ett minskat intresse, utan på att fler arrangemang anordnas gemensamt av flera organisationer.