ESS datacenter invigt på forskningspark i Köpenhamn

Om drygt tio år kommer 60-70 personer kommer att arbeta på ESS datacenter i Köpenhamn. Främst går arbetet ut på att utveckla mjukvara för att hantera datan från experimenten vid neutronforskningsanläggningen i Lund. Foto: News Øresund – Anna Palmehag

På datacentret i Köpenhamn ska 60-70 personer göra den enorma mängden data från neutronforskningsanläggningen ESS i Lund förståelig. I dag invigdes centret, som placerats på forskningsparken Cobis, nära både Köpenhamns universitet och life science-forskningen på Rigshospitalet.

Både Sverige och Danmark är värdländer för den europeiska forskningsanläggningen ESS (European Spallation Source). Själva anläggningen håller på att byggas strax utanför Lund, medan datacentret alltså placerats i centrala Köpenhamn. I sitt invigningstal liknade Danmarks forskningsminister Ulla Tørnæs (Venstre) det skämtsamt med att Lund har musklerna medan Köpenhamn står för hjärnan. Hon betonade vikten av samarbete och betydelsen av övriga stora forskningsanläggningar i närheten.
– Med ESS, dess datacenter i Köpenhamn, Max IV i Lund, samt Xfel och Petra III i Hamburg skapas ett unikt kluster av forskningsanläggningar – och Danmark ligger precis i mitten, sade ministern.

Valet att placera datacentret ESS Data Management and Software Centre (DMSC) i Cobis lokaler var ganska lätt, menar dess chef Mark Hagen.
– Vi tittade på många platser. Det här ligger nära Köpenhamns universitet och inte alltför långt från DTU. Utöver att det var det kommersiellt bästa erbjudandet är atmosfären trevlig och vi omges av företag med entusiastiska människor. Det är viktigt, säger han till News Øresund.

Flyttlasset har gått under sommaren, men arbetet för att skapa mjukvara som tolkar resultaten från experimenten vid ESS har redan pågått länge och än så länge arbetar 22 personer vid datacentret. När själva forskningsanläggningen öppnar ska de anställda vid DMSC dessutom hjälpa och guida gästforskare att använda mjukvaran.
– Vårt mål är att utveckla mjukvara så att analysen kan ske direkt i dataöverföringen, säger Mark Hagen. (News Øresund – Anna Palmehag)

Fakta/ ESS
European Spallation Source (ESS) är ett europeiskt samarbetsprojekt för att bygga en neutronforskningsanläggning som blir fem till tio gånger mer kraftfull än dagens anläggningar. Tolv länder är fullvärdiga medlemmar: Danmark, Estland, Frankrike, Italien, Norge, Polen, Schweiz, Storbritannien, Sverige, Tjeckien, Tyskland och Ungern, medan Belgien, Nederländerna och Spanien har observatörsstatus. Sverige och Danmark är värdländer.

Forskningsanläggningen i Lund kommer att öppna för forskare år 2023.

En optisk fiberkabel kommer att transportera datamängderna – uppemot 11 petabyte per år – mellan forskningsanläggningen och datacentret.

Källa: ESS