En nationell strategi för gränsöverskridande järnvägstrafik ska tas fram i Sverige
Den svenska regeringen ska ta fram en nationell strategi för gränsöverskridande järnvägstrafik efter uppmaning från riksdagen. Två av anledningarna till uppmaningen finns i Öresundsregionen menar trafikutskottets ordförande Karin Svensson Smith (MP). Foto: News Øresund
Förra veckan klubbade riksdagen igenom regeringens infrastrukturproposition som innebär att 622,5 miljarder kronor satsas under åren 2018–2029. Riksdagen skickar samtidigt ett uppdrag tillbaka till regeringen att ta fram en nationell strategi för gränsöverskridande järnvägstrafik. Enligt trafikutskottets ordförande finns två av motiven bakom uppmaningen i Öresundsregionen, ID-kontrollerna på resor mellan Danmark och Sverige samt möjligheterna att köra godståg via Trelleborgsfärjorna.
Riksdagen sade ja till regeringens infrastrukturproposition förra veckan, men riktade samtidigt fem uppmaningar till regeringen. En av dem är att ta fram en nationell strategi för gränsöverskridande järnvägstrafik.
– Det är ett tillkännagivande och finns en reservation om att regeringen ska återkomma. Därmed ska det göras alldeles oavsett, säger Karin Svensson Smith (MP), trafikutskottets ordförande till News Øresund.
I uppmaningen står att syftet är att minska sårbarheten i transportsystemet. Karin Svensson Smith nämner tre bakomliggande orsaker. För det första att järnvägstrafiken in över Trelleborg har minskat som en följd av Öresundsbron, men även att alltmer gods körs via lastbilar. Därmed ser färjebolagen ingen anledning att ha något tågdäck ombord när de köper in nya färjor vilket på sikt kan innebära att det inte går att köra gods på räls via Trelleborgs hamn. För det andra nämner hon ID-kontrollerna som görs för resor mellan Danmark och Sverige och främst påverkar tågtrafiken och även visionen att man ska kunna jobba och bo på olika sidor sundet. För det tredje handlar det om tågtrafiken mellan Stockholm och Oslo där det, enligt Karin Svensson Smith, startat en populär tåglinje medan man från norsk sida lagt ut underhåll på sträckan under dagtid i tre år vilket kan påverka trafiken.
Beslutet om en nationell strategi är färskt och det är ännu inte klart hur arbetet ska gå till. Enligt Karin Svensson Smith är det öppet för förslag.
– Alla som är engagerade får gärna ta initiativ till hur man skulle kunna göra, säger hon.
Att det skulle kunna ske ett mer formaliserat samarbete över nationsgränserna när det gäller järnvägstrafiken som bland annat KTH-forskaren Björn Hasselgren tidigare föreslagit i form av ett nordiskt trafikverk tror inte Karin Svensson Smith är aktuellt.
– Det är otänkbart med tanke på hur politiken fungerar, men däremot en gemensam vision, säger hon.
(News Øresund – Jenny Andersson)