Måndag 12 sept: Följ Altinget och Øresundsinstituttets livesändning om det svenska valresultatet i ett danskt perspektiv med sju skånska politiker i tv-studion

Vad innebär det svenska valresultatet för Sverige, Öresund och samarbetet med Danmark? Vilka paralleller kan dras mellan det svenska valresultatet och den politiska utvecklingen i Danmark där alla väntar på när statsministern ska skriva ut nästa val. Med fokus på danska tittare arrangerar den dansk-svenska mediekoncernen Altinget i samarbete med Øresundsinstituttet en tv-sändning med valforskare och sju skånska politiker från riksdag, region och kommun.

Dag: Måndag 12 september 2022
Tid: Kl 12.00 – 13.30

Klicka här för länk till Altingets sändning via Facebook
Klicka här för länk till Øresundsinstituttets sändning via Youtube

Arrangörer:
Altinget i Danmark och Sverige
Øresundsinstituttet

Medverkande från arrangörerna
Johan Wessman (vd Øresundsinstituttet och chefredaktör News Øresund)
Anne Slot Einarsson (koordinator Øresundsinstituttet)
Sanna Rayman (chefredaktör Altinget Sverige)
Jakob Nielsen (chefredaktör Altinget Danmark)

Medverkande skånska riksdagsledamöter
Per-Arne Håkansson (S)
Hans Wallmark (M)
Niels Paarup-Petersen (C)

Medverkande regionpolitiker
Carl Johan Sonesson (M)
Henrik Fritzon (S)

Medverkande kommunpolitiker
Katrin Stjernfeldt Jammeh (S)
Helena Nanne (M)

Övriga medverkande
Orla Vigsø, dansk forskare vid Göteborgs universitet.

Sändningen sker från Øresundsinstituttets studio i Malmö


Øresundsinstituttets kommande möten

5 oktober: Nordiskt kultursamarbete i en ny tid: Sverige- Danmark

Med utgångspunkt från de tre analyser av dansk-svenskt kulturarbete som Øresundsinstituttet tagit fram under de senaste åren arrangeras ett möte i Sveriges Riksdags andrakammarsal den 5 oktober kl 9.30 – 12.30 om nordiskt kultursamarbete med extra fokus på Sverige och Danmark. Mötet arrangeras i samarbete mellan Øresundsinstituttet, Danmarks ambassad i Stockholm och tre ledamöter i Øresundsinstituttets soundig board inom kultur: Lawen Redar (S) som är tredje vice ordförande i Riksdagens kulturutskott, Benny Marcel som är direktör för Nordisk Kulturfond samt Lise Bach Hansen som är head of programming Talks & Literature på Det Kongelige Bibliotek i Köpenhamn.
Mötet kommer att inledas av Danmarks nya ambassadör i Sverige, Kristina Miskowiak Beckvard, och avslutas av Sveriges ambassadör i Danmark, Charlotte Wrangberg. Bland talarna finns förutom representanter från Øresundsinstituttet och vårt sounding board skådespelaren Stina Ekblad, sångerskan Lisa Nilsson, Sveriges Televisions vd Hanna Stjärne,  Stockholms stadsteater/Kulturhusets ordförande Kerstin Brunnberg, Sveriges Radios tidigare Danmarkskorrespondent David Rasmusson, medgrundaren och verkställande direktören i danska In Futurum Moussa Mchangama samt kulturinriktade HAVE Kommunikation & PR:s innehavare Christian Have.

Inbjudningar kommer att sändas ut inom kort.


6 oktober: Dansk-svenskt nätverksmöte på Sveriges ambassad i Köpenhamn

Den 6 oktober kl 16.30 samlas vi på Sveriges ambassads residens i Köpenhamn med ambassadör Charlotte Wrangberg som värd. Vid mötet kommer Øresundsinstituttets nya analys av samarbetet över Öresund och mellan Danmark och Sverige att förhandspresenteras. Bland talarna finns Øresundsinstituttets vd Johan Wessman och senioranalytiker Anna Palmehag. De skånska regionpolitikerna Carl Johan Sonesson (M) och Henrik Fritzon (S) kommer att tala om samarbetet över Öresund (fler talare tillkommer). Tre ledamöter i Øresundsinstituttets soundig board inom kultur kommer att ge en sammanfattning av föregående dags möte i Sveriges Riksdag  “Nordiskt kultursamarbete i en ny tid: Sverige- Danmark”: Lawen Redar (S) som är tredje vice ordförande i Riksdagens kulturutskott, Benny Marcel som är direktör för Nordisk Kulturfond samt Lise Bach Hansen som är head of programming Talks & Literature på Det Kongelige Bibliotek i Köpenhamn.

Inbjudningar kommer att sändas ut inom kort


26 oktober: Gränshindermöte på Residenset i Malmö

Den 26 oktober kl 10 arrangerar Øresundsinstituttet i samarbete med Länsstyrelsen Skåne, informationstjänsten ØresundDirekt i Sverige och Danmark samt Nordiska Gränshinderrådet ett möte om hur vi löser dagens gränsproblem. Resandet över Öresund ökar och är snart tillbaka på samma nivåer som innan coronapandemin. Det sätter fokus på de gränsproblem som finns för personer och företag som rör sig över sundet. De nordiska gränstjänsterna har undersökt vilka de vanligaste utmaningarna är, däribland bankärenden, e-legitimation och kollektivtrafik. Vi bjuder in till diskussion om hur dagens problem kan lösas. Bland talarna finns representanter från bankvärlden och trafikägare.

Mötet sänds via Youtube och inbjudningar kommer snart sändas ut. På plats kommer att finnas en mindre grupp deltagare från Länsstyrelsen, Øresundsinstituttet, Øresunddirekt, Gränstjänsterna samt från utvalda företag i Danmark och Sverige med många gränspendlare bland sina anställda.


 

Øresundsinstituttets årliga mötesplats för fastighetsföretagande och samhällsbyggande i Danmark och Sverige arrangeras nästa gång den 9 februari 2023 på Quality Hotel View i Hyllie, Malmö. Det är en heldagskonferens med fokus på samhällsbyggnad, fastighetsbransch och konjunktur. Programmet håller på att utvecklas och talare kommer successivt att presenteras.


www.oresundsinstituttet.org