Dansk kritik mot att polisen beslagtar flyktingbarns telefoner
Den danska polisen har 55 gånger under de senaste månaderna beslagtagit ensamkommande flyktingbarns mobiltelefoner för att kunna identifiera dem. Nu kritiserar människorättsorganisationer, politiker och Barnrådet att polisen ofta tagit en månad på sig att lämna tillbaka dem, skriver Politiken.
Det är lagligt för den danska polisen att beslagta mobiltelefoner om det antas ha betydelse för att fastslå identiteten på en asylsökande. Enligt polisen görs det bara när personen inte har några andra identitetshandlingar på sig. Kritiken handlar om att polisen behåller dem så länge, något som flera asylcenter upplever som en ny praxis.
– Man gör de unga, som redan är sårbara, ännu mer utsatta genom att ta ifrån dem telefonen. De förlorar ju till exempel bilder, mejl och nummer till vänner och familj och står plötsligt helt ensamma, säger Gitte Jakobsen, seniorrådgivare i Rädda Barnen, till Politiken.
Samma sak anser Per Larsen, ordförande för Barnrådet, ett statligt råd med uppgiften att slå vakt om barns och ungas rättigheter. Han ställer de 55 fallen i förhållande till att totalt 2 068 ensamkommande flyktingbarn sökte asyl i Danmark i fjol.
– Om man beaktar omfattningen av den här saken borde det vara relativt lätt att prioritera insatsen kring barnen, så de får en utförlig förklaring och telefonerna snabbt undersökta, säger han till Politiken.
Nu vill oppositionen undersöka om hanteringen inte kan bli snabbare. Politiker från Radikale och Socialistisk Folkeparti kräver att justitieminister Søren Pind (Venstre) och integrationsminister Inger Støjberg (Venstre) svarar på frågor i ärendet. Ministrarna vill dock inte kommentera saken för Politiken. (News Øresund)