Danmarks ambassadör utesluter inte gränskontroller i ytterligare ett eller två år

Vi måste vara mera öppna för samarbetet mellan Danmar och Sverige menar Danmarks ambassadör i Sverige, Ove Ullerup. Foto: News Øresund

Danmark och Sverige har ett gemensamt problem med gränskontroller och flyktingsituationen som inte gör det så lätt att jobba tillsammans. Så diplomatiskt men ändå tydligt uttryckte sig Danmarks ambassadör i Sverige, Ove Ullerup när han medverkade i en debatt i Öresundshuset i Visby under Almedalsveckan.

– Jag är lite rädd för att den här situationen inte löser sig i morgon och inte heller i augusti. Kanske ska vi tänka på hur gör vi om den här situationen blir som den är idag under nästa år eller under två år, sade Ove Ullerup.
– Kanske ska vi göra något annat, titta på infrastrukturen. Vi förlorar massa arbetsplatser och vi förlorar iden om att vi är tillsammans.

Ove Ullerup betonade att den danska regeringen aldrig har varit intresserad av att införa gränskontroller men att de tvingades följa efter det svenska beslutet. Något som stundtals skapat en frostig stämning mellan de två ländernas regeringar. Under våren har dock relationen mellan Danmark och Sverige förbättrats menar han.
– Vi gick från en situation där det var ett jättesvårt läge mellan den danska regeringen och den svenska regeringen till att vi idag har en ganska bra kontakt och vi löser en del problem. Fortfarande har vi problem. Men både den danska och svenska regeringen har som ambition att vi måste tillbaka till ett gränslöst Norden och därmed också mellan Danmark och Sverige.
– Om man tittar på de antal flyktingar som kommer in i Italien och Grekland är situationen inte bättre i år än förra året. Vi har inte löst det här problemet. Innan EU kommit till en lösning blir det ständigt ett problem för de nordiska länderna om gränsproblematiken.

Ove Ullerup pekade på en analys från Øresundsinstituttet som visar att antalet danska jobb som går att nå från Malmö Central har minskat med 322 000 som en följd av att ID- och gränskontrollerna mellan Danmark och Sverige förlängt restiden för pendlarna.
– Det är ett exempel på att den här situationen inte är hållbar i längden.
– Den 1 juli var det födelsedag för Öresundsbron som fyllde 16 år. Under dessa 16 år har 210 miljoner människor har nu korsat bron, det är ganska fantastiskt.

Danmark och Sverige har mycket gemensamt påpekade ambassadören. Sverige är Danmarks näst största exportland. För Sverige är Danmark den femte största exportmarknaden. Och Öresundsregionen är ett gemensamt projekt för Köpenhamn och Malmö, Själland och Skåne påpekade Ove Ullreup.
– Om vi har en framgång i Öresundsregionen har vi en framgång både för Danmark och Sverige. För mig finns det ingen konkurrens mellan Köpenhamn och Stockholm. Jag vet att staden Köpenhamn och Stockholm har ett bra samarbete tillsammans med Malmö. Det måste vi stärka. (News Øresund)