Danmark förbereder sig för kamp om fisken i brittiska hav

En fjärdedel av Danmarks fiske kommer från brittiska vatten, något som det är slut med efter Brexit om Storbritannien får bestämma. Foto: News Øresund

Brexit kan komma att slå hårt mot Danmarks fiske då förespråkare för det brittiska utträdet ur EU vill att Storbritannien får större kontroll över delar av Nordsjön. Den danska regeringen är nu redo att ta upp kampen om fiskevattnet. Det uppger The Guardian.

Runt 40 procent av de danskt fiskes årliga fångst tas upp i vatten som tillhör Storbritanniens ekonomiska zon. I nuläget är några av Danmarks kustbyar nästan helt beroende av tillgången till brittiskt vatten.

Men i och med Brexit har Storbritannien uppgett att de vill ha större kontroll över delarna som tillhör deras ekonomiska zon och därmed hindra andra länder att fiska i det vattnet, något som idag regleras av EU:s gemensamma fiskepolicy. Storbritanniens fiskeminister George Eustice har lovat de brittiska fiskarna tusentals ton mer fisk efter att de lämnat unionen.

Nu uppger den danska utrikesministern Anders Samuelsson att Danmark kommer kräva tillgång till de brittiska delarna av Nordsjön, genom att ta hjälp av EU:s chefsförhandlare Michel Barnier, om Storbritannien gör verklighet av sina planer,. Genom att hänvisa till en FN-konvention som instruerar länderna att respektera ”traditionella fiskerättigheter” för intilliggande länder, som både Storbritannien och Danmark signerat, hoppas man få behålla rätten att fiska i de brittiska haven.

Det är inte bara Danmark som kommer att få mindre fisk om Storbritannien lyckas få större kontroll över havet. En tredjedel av Europas totala fiske kommer från den brittiska delen av Nordsjön och enligt fiskeindustrin kommer 6 000 europeiska heltidsjobb gå till spillo om tillgången till fiske i Storbritanniens ekonomiska zon försvinner.

Europaparlamentets fiskeriutskott har uppgett att de är beredda att stoppa Storbritanniens export till EU om de stoppar tillgången till deras vatten.

– Om vi inte kan fiska i brittiskt vatten och om Storbritannien inte längre kan exportera sin fångst till EU27, kommer det att skada alla. Inte minst de som försörjer sig i sektorn. För allas skull behöver vi behålla ett öppet sinne och arbeta för att få till en rättvis överenskommelse, säger Ole Christensen, ledamot i Europeiska parlamentet och medlem i fiskeriutskottet, till the Guardian. (News Øresund)