Danmark finansierar strålrör vid Max IV

Danmark bidrar på olika sätt till forskningsanläggningen Max IV. Dels finansierar danska universitet och offentliga aktörer ett nytt strålrör, dels har det danska företaget Danfysik tillverkat ungefär hälften av magneterna till lagringsringen. Foto: News Øresund – Anna Palmehag

Det fjortonde strålröret vid forskningsanläggningen Max IV i Lund betalas till största delen av det danska utbildnings- och forskningsministeriet samt flera danska universitet och regioner. Det får namnet Danmax och kommer bland annat att användas för att ta tredimensionella bilder av vad som finns inuti olika material.

Danmark blir det tredje landet, utöver Sverige, som finansierar ett strålrör vid synkrotronljusanläggningen Max IV. Totalt bidrar det danska ministeriet tillsammans med Köpenhamns universitet, Århus universitet, Danmarks tekniska universitet (DTU), Region Huvudstaden och Region Mittjylland med 78 miljoner danska kronor av den totala kostnaden för strålröret på knappt 100 miljoner danska kronor. Den sista delen står Max IV-laboratoriet för.

Den danska investeringen innebär att danska forskare och företag får tillgång till hälften av arbetstiden vid Danmax, medan resten av tiden delas ut till dem som ansökt om att få använda strålröret.

Danmax är specialiserat på två saker. Dels avancerad pulverdiffraktion, en metod för att undersöka material som till exempel används i katalysatorer, batterier och ytbehandling av material med elektrolys. Den har tidigare inte funnits vid MaxIV. Dels avbildningsundersökningar av material, som kan ge tredimensionella bilder samt filmer som till exempel visar hur ett material förändras när det utsätts för yttre påverkan som tryck eller hög temperatur.

– Det som är viktigt med Danmax är att vi får tillgång till nya metoder, men också att vi ökar kapaciteten. En annan viktig sak är kontakten med oerhört kompetenta miljöer. Inom båda de här områdena är danskarna oerhört kompetenta, bland världens bästa, säger Jesper Andersen, vetenskaplig direktör vid Maxlab, till News Øresund.

News Øresund – Anna Palmehag

Fakta: Max IV

Max IV ska invigas den 21 juni i år och är en nationell svensk forskningsanläggning, till skillnad från ESS som är ett europeiskt projekt. Både Max IV och ESS kommer att användas för att studera material, på Max IV genom mycket intensivt så kallat synktrotronljus.

Föregångaren Maxlab, som stängdes ner vid årsskiftet, användes varje år av cirka 1 000 forskare från hela världen, inom bland annat fysik, kemi, geologi, ingenjörs- och materialvetenskap, strukturbiologi, medicin och nanoteknologi. Fullt utbyggd kan den nya anläggningen Max IV ta emot cirka 2 500 forskare per år.

Max IV har utrymme för totalt cirka 30 strålrör, som experimentstationerna kallas. Tidigare har Finland och Estland finansierat strålrör.

Den totala byggkostnaden för Max IV beräknas till cirka sex miljarder svenska kronor.