Ännu ett nytt parti på väg i Danmark – rödgrönt med restriktiv flyktingpolitik
En restriktiv flyktingpolitik kombinerad med en socialistisk fördelningspolitik och ett grönt fokus är det nystartade partiet Uafhængige Demokraters kärna. Just nu samlar partiet underskrifter för att kunna ställa upp i nästa val. Flera nya partier hoppas att få plats i Folketinget där det redan finns nio partier.
Det finns flera nya partier i Danmark som hoppas kunna ta sig in i Folketinget efter nästa val. Mest omskrivet är Nye Borgerlige, som i opinionsundersökningarna nu befinner sig runt spärrgränsen till Folketinget på två procent, och som beskriver sig själva som ett klassiskt borgerligt parti med en restriktiv invandringspolitik. Partiledare Pernille Vermund har bland annat kritiserat Dansk Folkeparti (DF) för att vara för ”mjuka”. Nye Borgerlige vill till exempel stänga för möjligheten att söka asyl i Danmark, att enbart ge offentligt försörjningsstöd till medborgare och skicka kriminella utländska medborgare ut ur landet efter första dom.
– Om inte vi får ändrat asylpolitiken, slänger ut de kriminella utlänningarna och sätter ett stopp för utlänningarnas belastning på det danska välfärdssystemet, spelar resten inte någon roll – då försvinner det Danmark som vi känner och gillar. Denna insikten har vi i Nye Borgerlige och jag känner att den samma insikt finns i DF. De gör bara inte något åt det. Istället dansar de kedjedans om guldkalven tillsammans med Socialdemokratiet och vänstern och kräver fler pengar, mer välfärd – och nekar att ta ansvar, skriver Pernille Vermund i en kommentar på partiets hemsida.
Asylstopp och krav om egenförsörjning är även kärnfrågor för det ännu nyare partiet Uafhængige Demokrater (Oberoende Demokrater). Partiet beskriver sig som ett solidariskt och demokratiskt parti med fokus på klimat och miljö, men med en invandringspolitik som ligger närmare de borgerliga partierna.
– I fördelningspolitiken är vi helt röda. Men i invandringspolitiken menar vi att de andra vänsterpartierna har förlorat de ursprungliga värderingarna. Vi har något emot den invandringspolitik som förts på området de senaste årtionden under olika regeringar. Den är inte till fördel vare sig för invandrarna eller för Danmark, säger partiledare Lotte Dalgaard till Berlingske.
Uafhængige Demokrater kommer nu att försöka få ihop de underskrifter som krävs för att kunna kandidera till Folketingsvalet. Det krävs runt 20 000 namnunderskrifter. Det nya danska partiet Alternativet med Uffe Elbæk i spetsen, som arbetar för en hållbar politik inom miljö, ekonomi och kultur, lyckades samla de nödvändiga underskrifterna i början av 2015. Vid Folketingsvalet den 18 juni 2015 fick Alternativet 4,8 procent av rösterna och 9 mandat i Folketinget.
Lika lyckosamma var inte det invandringsvänliga Nationalpartiet som också hade samlat ihop tillräckligt med underskrifter till valet 2015, men där krångel med övergången från manuell till digital hantering gjorde att alla namnunderskrifter inte hann bli godkända. I förra veckan meddelade partiet på Facebook att alla 40 000 underskrifter som de samlat in har blivit ogiltigförklarade eftersom de blivit för gamla. Nu får partiet börja om från början och hade den 10 juni fått in 3000 underskrifter.
Nationalpartiet vill jobba för en mindre restriktiv invandringspolitik och vill särskilt arbeta för att ta bort den så kallade 24-årsregeln, som förhindrar unga under 24 år att bli återförenade med sin familj, men också skolan och äldrevården är viktiga frågor. (News Øresund – Thea Wiborg).