Aarhus invigde kulturhuvudstadsåret med 900 sångare och drottningbesök
Danmarks näst största stad Aarhus är både gammal och ung. Det är en av landets äldsta städer men med en ung befolkning, universitet, det välkända konstmuseet ARoS och det prisade biblioteket i Dokk1 i hamnen. I helgen invigdes det europeiska kulturhuvudstadsåret med 900 sångare som sjöng en 700 år gammal sång, lysande vikingaskepp som färdades längs gatorna och öppningstal av drottning Margrethe.
– Kom så Aarhus! avslutade drottning Margrethe sitt invigningstal för det europeiska kulturhuvudstadsåret 2017 i Aarhus.
Efter invigningstalet inleddes en lysande parad med vikingaskepp längs Aarhus gator ner mot hamnen och miljardbygget Dokk1 som rymmer både samhällsservice och det som förra året korades till världens bästa nybyggda bibliotek.
Under Aarhus tid som europeisk kulturhuvudstad arrangerats i genomsnitt 20 events per dag och då inte bara i Aarhus utan även i 18 närliggande kommuner. Två av Nordens stora målare, Asger Jorn och Edvard Munch visas i en gemensam utställning på Museum Jorn i Silkeborg i samarbete med Muchmusset i Oslo. De sju dödssynderna blir temat för utställningar på sju museer i Region Midtjylland. Aarhus Stories är en utomhusföretställnikng med bio och teaterupplevelse. Läs mer om utställningarna på Aarhus kommuns hemsida för kulturhuvudstadsåret. (News Øresund)
Att ta sig från Skåne till Aarhus går snabbast via Oddens hamn på nordvästra Själland och snabbfärja med Mols-Linien som anlöper direkt till hamnen i centrala Aarhus.
Aarhus är Danmarks näst största stad och mycket kultur, spännande nya byggnader i hamnområdet och en satsning på spårvagn där första etappen beräknas bli invigd i slutet av året.