Analysområden

Integrationen över Öresund, konjunkturutvecklingen och life science-branschen är exempel på tre områden som Øresundsinstituttet har publicerat nya analyser om under de senaste åren.

Hållbarhetsprojekt

Øresundsinstituttet genomför under fyra års tid ett analys- och kunskapsprojekt om hållbarhetsarbetet i Skåne och Öresundsregionen. Projektet har finansiellt stöd från Sparbanksstiftelsen Finn.

Vill du delta i Øresundspanelen?

Hur ser du på läget och utvecklingen i Öresundsregionen? Delta i Øresundsinstituttets nya oberoende frågepanel – Øresundspanelen.

FAKTA: Öresundsregionen har 4,2 miljoner invånare

BEFOLKNING. Störst befolkningstillväxt på danska sidan under 2022 – nu har Öresundsregionen 4,2 miljoner invånare. Öresundsregionens befolkning ökade under förra året med nästan 42 200 till 4 156 052 invånare vid årsskiftet 2022/2023. Det motsvarar en befolkningsökning på en procent. Befolkningstillväxten var starkast på den danska sidan, där befolkningen ökade med 1,1 procent.

Fakta: Gräns- och id-kontroller mellan Danmark och Sverige sedan 2015

Mellan 1952 och 2015 förekom inga gränskontroller i Öresundsregionen, i enlighet med den nordiska passunionen och sedan Schengenavtalet. Sedan november 2015 har Sverige och Danmark av fyra olika anledningar infört gränskontroller, id-kontroller och delvisa gränsstängningar. I början av augusti 2023 stärkte Sverige sina gränskontroller mot Danmark, medan Danmark under några veckor återinförde sina gränskontroller mot Sverige. Båda besluten fattades på grund av den ökade hotbilden mot länderna som uppstått efter koranbränningarna. Just nu utför Sverige gränskontroller mot (främst) Danmark och Tyskland, medan Danmark utför gränskontroller mot Tyskland. I Sverige röstade riksdagen den 15 februari igenom en lagändring som gör det möjligt för regeringen att på egen hand vid behov återinföra krav id-kontroller för transportörer med tåg, buss och färja från Danmark eller Tyskland.

FAKTA: Gränshinder och nordiskt samarbete

På grund av skilda nationella regler, lagar och praxis uppstår ibland så kallade gränshinder när människor och företag arbetar, rör sig eller flyttar över de nordiska gränserna. Några av de gränshinder som diskuteras just nu i Öresundsregionen handlar om svårigheter att få banklån för gränspendlare, och utmaningar med skatt och socialförsäkring för gränspendlare som delvis vill arbeta hemifrån.

Øresundsindex trafikstatistik Q1: Bästa förstakvartalet sedan 2015

Den svaga svenska kronkursen gör danska turister i Skåne och svensk arbetskraft i Danmark till valuta­vinnare. Det i kombination med den danska bristen på arbetskraft kan vara förklaringen till att antalet personresor över Öresund fortsatta att öka under första kvartalet 2024. Det blev därmed det bästa förstakvartalet under Øresundsindex mätperiod som sträcker sig bakåt till 2015. Även antalet pendlarresor och resor med personbil över sundet ökade, om än inte i samma tempo som förra året. Det visar Øresundsindex trafik som tas fram av Øresundsinstituttet på uppdrag av Øresundsbro Konsortiet.

Ny analys: Andelen unga gränspendlare över Öresund har aldrig varit lägre

Öresundspendlarna blir allt äldre. Samtidigt som det totala antalet pendlare har hittat tillbaka till prepandemiska nivåer, sjunker andelen unga pendlare i åldern 16-24 år. Från att ha stigit oavbrutet upp till en andel på 16,7 procent under ungdomspendlingens toppår 2007 har andelen unga pendlare minskat till 5,3 procent enligt den senaste statistiken från 2021. Den totala pendlingen över Öresund toppade 2008 med 19 725 personer, varav 3 090 var unga pendlare. Under 2021 pendlade 16 542 personer över Öresund, varav 874 var unga. Det visar en ny rapport från Øresundsinstituttet.

Ny analys: Digitala dansk-svenska gränshinder drabbar över 10 000 privatpersoner – främst danskar i Sverige

Danskar som äger sommarstugor eller jobbar i Sverige är några av de som främst drabbas av digitala dansk-svenska gränshinder, som försvårar vardagen och tillgången till myndigheter och privata tjänster. Det pågår dock ett arbete för att öppna upp de digitala tjänsterna över gränserna på flera nivåer. Det visar Øresundsinstituttets rapport om digitalisering, som tidigare har publicerats i form av en artikelserie i Øresundsinstituttets nyhetstjänst News Øresund.

Följ med Øresundsinstituttet på bussresa den 14 juni från Malmö till Folkemødet på Bornholm – Danmarks motsvarighet till Almedalsveckan

Som medlem i Øresundsinstituttets dansk-svenska nätverk har du möjlighet att följa med på Øresundsinstituttets endags bussresa fredagen den 14 juni från Malmö till Folkemødet i idylliska Allinge på Bornholm - Danmarks motsvarighet till svenska Almedalsveckan.

Tack alla besökare, talare och partner – Real Estate Øresund 2024!

2024 års Real Estate Øresund gick av stapeln den 8 februari på Quality Hotel i Hyllie. På programmet fanns bland annat Fehmarn Bält, konjunkturutvecklingen och senaste nytt på fastighetsmarknaden.

Sista chansen att anmäla dig till Real Estate Øresund – Øresundsinstituttets konferens i Malmö den 8 februari

Fredag den 2 februari är sista dagen att anmäla dig till Real Estate Øresund i Malmö den 8 februari. Real Estate Øresund är samhällsbyggarnas och fastighetsbranschens egen konferens som ger dig den senaste kunskapen om fastighetsmarknaden och konjunkturen i Skåne, Sverige och Danmark. Konferensen arrangeras av det dansk-svenska kunskapscentrat Øresundsinstituttet. 

Øresundsinstituttet söker en analytiker med inriktning mot gränsregional analys och statistik

Vi söker en analytiker som har intresse för gränsregional samhällsanalys och erfarenhet av statistisk analys. Arbetet omfattar bland annat analyser av integrationen och samarbetet över Öresund, konjunkturutvecklingen, regionens näringsliv och hållbarhetsarbete.

23-åriga Lundastudenten Klara varvar studierna med jobb i Danmark

Efter att ha bott i Köpenhamn ett kort tag skaffade sig 23-åriga Klara Omdal ett jobb i den danska huvudstaden. Hon trivdes så bra med jobbet i träningsbutiken att hon jobbar kvar – trots att flyttlasset har gått till Lund för kandidatstudier och gränspendlingen inte alltid går smärtfritt. Att så få svenska ungdomar jobbar i Danmark tror hon framför allt har att göra med språkfrågan. 

23-åriga Lundastudenten Klara varvar studierna med jobb i Danmark

Efter att ha bott i Köpenhamn ett kort tag skaffade sig 23-åriga Klara Omdal ett jobb i den danska huvudstaden. Hon trivdes så bra med jobbet i träningsbutiken att hon jobbar kvar – trots att flyttlasset har gått till Lund för kandidatstudier och gränspendlingen inte alltid går smärtfritt. Att så få svenska ungdomar jobbar i Danmark tror hon framför allt har att göra med språkfrågan. 

Ta del av våra analyser och nätverk

Som medlem får du tillgång till Øresundsinstituttets oberoende analyser och nätverksmöten som hjälper dig att vara uppdaterad på den senaste utvecklingen i regionen. Bli medlem!

Nyheter från News Øresund

Vår oberoende nyhetsbyrå News Øresund hjälper dig att följa de senaste nyheterna om utvecklingen i Öresundsregionen, Danmark och Sverige. Läs mer

Prenumerera på nyhetsbrev från Øresundsinstituttet och News Øresund: