Interregprojekt

Øresundsinstituttet deltar just nu i två Interregprojekt. Fördomsfönster Öresund ser närmare på den gemensamma arbetsmarknaden och Greater Copenhagen Life Science Analysis initiative dyker ner i life science branschens utveckling i hela Öresundsregionen.

Vill du delta i Øresundspanelen?

Vill du delta i en frågepanel där vi några gånger per år kommer att sända ut aktuella frågor om utvecklingen och läget i Öresundsregionen? Vi vänder oss såväl till personer som reser över Öresund för arbete, turistbesök eller för att träffa vänner och familj som företrädare för företag med verksamhet över Öresund. Klicka här om du vill vara med.

Øresundsinstituttet LIVE

På grund av coronapandemin ställer Øresundsinstituttet om och skapar nya möjligheter för att mötas och dela kunskapen om Öresundsregionens utveckling. Våra dansk-svenska nätverksmöten blir därför digitala så att medlemmar och andra i nätverket i högre grad kan delta.

FAKTA: Från kris till ”mild högkonjunktur”

KONJUNKTUR. Efter en omskakande vår har det ekonomiska läget i Öresundsregionen stabiliserats något under sommar- och höstmånaderna. Arbetslösheten har inte ökat i varken Skåne, Region Sjælland eller Region Hovedstaden sedan i juli, och under den tidiga hösten skrevs de nationella BNP-prognoserna upp i både Sverige och Danmark. Prognoserna präglas dock av en viss osäkerhet, vilket delvis beror på att smittspridningen av coronaviruset återigen ökat under oktober och november.

FAKTA: Öresundsregionen har 4,1 miljoner invånare

BEFOLKNING. Öresundsregionen har vuxit med över 320 000 invånare på 10 år, och det bodde vid årsskiftet 2020/2021 närmare 4,1 miljoner personer i regionen. I Greater Copenhagen-samarbetet ingår även Region Halland, en region med en stark befolkningstillväxt, och i samarbetsregionerna bor totalt 4,4 miljoner invånare.

Fakta: Gränskontroller

GRÄNSKONTROLLER. Mellan 1952 och 2015 förekom inga gränskontroller i Öresundsregionen, i enlighet med den nordiska passunionen och sedan Schengenavtalet. Men den 12 november 2015 införde Sverige tillfälliga gränskontroller för resande från Danmark och Tyskland, i samband med flyktingkrisen. Sedan dess har det kontinuerligt genomförts svenska gränskontroller av resande från Danmark till Sverige och sedan den 12 november 2019 även danska gränskontroller av resande från Sverige till Danmark. Under coronapandemin har först Danmark och sedan Sverige delvis stängt gränserna och intensifierat gränskontrollerna, men under 2021 har båda länderna åter börjat öppna upp. Den 31 maj tog Sverige bort alla coronarelaterade reserestriktioner från Danmark.

Ny analys: State of the Region 2021 – analys av samarbetet över Öresund

2021 är ett kontrastrikt år. Från kris till återstart. Från delvis nedstängning av samhället till arbetskraftsbrist. Från delvis stängda gränser till normalisering av trafiken. Från höjda röster om brist på samarbete till nystart och nya insatser för sammanhang och samarbete över gränserna. Bland annat en dansk-svensk task force for Greater Copenhagen, undersökningar av nordisk krissamarbete, danska pengar till rekrytering av svenska arbetssökande och en dansk fond som uppmanar till projektansökningar om nordisk samhörighet.

Ny analys: Möjligheter vid gränspendling – erfarenheter av arbete över Öresund bland personer med utrikes bakgrund

Den stora och internationella arbetsmarknaden i Köpenhamn och danska arbetsgivares öppnare inställning till att anställa – det är två anledningar till att många intervjupersoner med utländsk bakgrund upplever att det är enklare att få jobb i Danmark. Även språk, diskriminering och arbetskultur har betydelse för möjligheterna till och synen på att arbeta i Danmark. I en tid med arbetskraftsbrist i Danmark och hög arbetslöshet i Skåne blir frågan särskilt aktuell.

Ny analys: Mentala gränshinder Sverige-Finland. Upplevelser av hinder och möjligheter vid arbete över gränsen

Vid den finsk-svenska gränsen påverkas integrationen på arbetsmarknaden både av den nationella gravitationskraften och av uppfattningen om ett gränslöst Tornedalen. Medan den sammanflätade vardagen sänker tröskeln för att arbeta över gränsen kan föreställningar om och erfarenheter av nationella skillnader i stället skapa en känsla av avstånd. Coronakrisen sätter ljuset på skärningspunkten mellan dessa grundläggande förutsättningar.

Se LIVE-sändningen från tisdag 12 oktober av analysen: “Samarbetet över Öresund – state of the region”

Anmäl dig till tisdagens LIVE-sändning och lyssna på Øresundsinstituttet presentation av årets utgåva av ”State of the region – analys av samarbetet över Öresund". Efter en tuff period  under cornapandemin med delvis stängda gränser och delvis nedstängda samhällen har Danmark och Sverige öppnat upp igen och det börjar synas en ny energi i samarbetet över Öresund med Köpenhamns och Malmös satsning på gemensam jobbmässan, en satsning på rekrytering av arbetslösa skåningar till danska företag inskrivet i den danska arbetsmarknadens nya trepartsavtal, danska och svenska nordenministrar som är överens om att starta en gemensam task force för Öresundsregionen och flera nya nordiska satsningar, däribland av danska fonder.

Se LIVE-sändningen från 11 oktober av analysen “Möjligheter vid gränspendling – erfarenheter av arbete över Öresund bland personer med utrikes bakgrund”

Anmäl dig till LIVE-sändning med presentation av Øresundsinstituttets nya analys "Möjligheter vid gränspendling – erfarenheter av arbete över Öresund bland personer med utrikes bakgrund”. Analysen presenteras av Øresundsinstituttets analytiker Anna Palmehag och Erik Ottosson. Efter presentationen leder Øresundsinstituttets vd Johan Wessman ett samtal om analysen och läget på arbetsmarknaden med Skånes landshövding Anneli Hulthén och Sedat Arif, Malmö stads kommunalråd ansvar för arbetsmarknad och socialtjänst.

Inbjudan till en inspirationsträff om breddad rekrytering i Öresundsregionen

Nu öppnar våra samhällen upp igen efter Coronakrisen och det innebär att allt fler företag och organisationer letar efter nya medarbetare. I Danmark är det redan brist på arbetskraft igen inom flera branscher. I Sverige är arbetslösheten dock fortfarande hög och det finns därför mycket ledig kompetens att hämta på andra sidan Öresund för dig som är arbetsgivare i Danmark.

Se premiären för Real Estate Øresund LIVE – lansering av ny fastighetsrapport och vinnare av Real Estate Øresund 2021

Tema: Fastighetsmarknaden i Öresundsregionen + prisutdelning Real Estate Øresund Award och rapporten “Kontorsmarknaden i Öresund”.

News Øresunds veckobrev v. 41

Klicka här för att läsa det svenska veckobrevet v. 41 Klicka…

Ta del av våra analyser och netvärk

Som medlem får du tillgång till Øresundsinstituttets oberoende analyser och nätverksmöten som hjälper dig att vara uppdaterad på den senaste utvecklingen i regionen. Bli medlem!

Nyheter från News Øresund

Vår oberoende nyhetsbyrå News Øresund hjälper dig att följa de senaste nyheterna om utvecklingen i Öresundsregionen, Danmark och Sverige. Läs mer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

E-postadress: