23-åriga Lundastudenten Klara varvar studierna med jobb i Danmark

Efter att ha bott i Köpenhamn ett kort tag skaffade sig 23-åriga Klara Omdal ett jobb i den danska huvudstaden. Hon trivdes så bra med jobbet i träningsbutiken att hon jobbar kvar – trots att flyttlasset har gått till Lund för kandidatstudier och gränspendlingen inte alltid går smärtfritt. Att så få svenska ungdomar jobbar i Danmark tror hon framför allt har att göra med språkfrågan. 

Klara Omdal är knappt tjugo minuter sen till intervjun som görs på ett café precis bredvid det stora varuhuset Illum på Strøget där hon jobbar. Det är inte hennes fel, Öresundståget stod stilla precis utanför Köpenhamn H på grund av ett signalfel. En inte helt ovanlig situation för den 23-åriga Lundstudenten, som tycker att det generellt är ganska jobbigt att pendla från Sverige till Danmark.
– Jag har en timme och tjugofem minuter dörr till dörr om jag har tur, men jag tycker sällan att tågen går i tid, det såg vi ju i dag. Det går i perioder, ibland flyter det bara på, men ibland kan det vara en fjortondagarsperiod där det alltid är något problem, säger hon. 

Pendlingen tar mycket tid – men valutakursen väger tungt
I ett och ett halvt år har hon pendlat mellan studentlägenheten i Lund till den svenska träningsbutiken Casall där jobbar hon halvtid. Jobbet varvar hon med studierna på kandidatprogrammet i Human Resources med inriktning handelsrätt vid Lunds universitet.
– Det är kanske inte optimalt för en studerande, jag lägger ner mycket tid på det. Men jag är en person som tycker att det är roligt med jobb, jag tycker att det är ett bra företag och jag har en fantastisk chef, säger hon. 

Sedan kan man inte sticka under stol med att den danska kronan är ett starkt argument för att ta ett jobb på den danska sidan, lägger hon till.
– Det kan jag ju inte ljuga om, du får ju mer pengar för det. Sedan vet vi ju inte hur valutakursen ser ut om ett halvår, men i år har det ju varit väldigt fördelaktigt. 

Fick jobb via Facebook
Klara Omdal kommer ursprungligen från Olofström i Blekinge, men fotbollen tog henne till fotbollsgymnasiet i Helsingborg. Efter det åkte hon till USA i två år, där hon träffade en dansk kille. Småningom flyttade paret ihop i Köpenhamn. 

Jobbet på Illum hittade hon via facebookgruppen ”Svenskar i Köpenhamn”, där butikschefen hade lagt ut en annons. Förhållandet tog slut men jobbet behöll hon, även när hon flyttade tillbaka till Sverige.

Det danska språket lärde hon sig på jobbet, med sin pojkvän hade hon mest pratat engelska. Klara Omdal tycker att det är roligt med språk och beskriver sig själv som språkkunnig, och det tog några månader innan hon var helt bekväm.
– Man lär sig snabbt när man väl är här och hör det varje dag. Eller man behöver lära sig snabbt. I början fick man gå över till engelska, framför allt när kunderna skulle räkna eller säga sina telefonnummer.

Språkfrågan kan vara avskräckande
Bland sina svenska kompisar är det inte många som jobbar i Danmark. Bor man i Lund är det ju smidigare att också jobba där, menar Klara Omdal.
– Det är mest Lund, eller in mot Malmö, men där tar det stopp. Jag tror framför allt att folk känner att det är lite småläskigt med språket och att många som ser det som svårare än vad det faktiskt är.

Planen framöver för Klara Omdal är att få praktik kopplat till hennes utbildning. Fast det blir nog på den svenska sidan i så fall, eftersom inriktningen handelsrätt är specifik för svensk lag.
  Men finns det svenska företag som går efter svensk lag när det gäller arbetsrätt så skulle jag nog föredra att vara i Köpenhamn. Det känns som att möjligheterna är större här än vad de är i södra Sverige.

(News Øresund – Henrik Smångs)